Bokföring är sak som ingen kommer ifrån. Oavsett du är egenföretagare eller jobbar i ett stort offentligt företag finns alltid bokföring i grunden. Det kan också vara ett hinder för att man vågar ta steget och starta sin egen verksamhet. Av erfarenhet som egenföretagare i eget aktiebolag (även prövat på enskild firma) kan jag bara konkludera att det kan vara betydligt lättare än man kan tro. Iallafall utifrån perspektivet att du inte behöver göra bokföring varje dag och att det är en betydande last för dig.

Ett måste om man ska sköta sin bokföring helt själv är att ha ett riktigt bra bokföringsprogram. Det finns en uppsjö av olika mjukvaror och den ena lovar mer än den andra. Namnet Visma låter säkert  bekant, men har du hört talas om Visma Avendo? Jag har erfarenhet av mjukvaran och jag kan säga att den är mycket enkelt att använda. Det simpelt att lägga in fakturor och även lägga upp egna fakturor. I många fall behöver man inte ens vet vilka baskoder som ska användas eller hur själva konteringen ser ut, Visma ordnar det på något magiskt vis helt själv. Är det så att man fastnar kan man enkelt kontakta deras kundtjänst för livesupport – mycket smidigt!

 

Detta program gäller alltså för dig som har ett par hundra fakturor om året – blir det mer än så finns det faktiskt bättre programvaror. Både hos Visma men även tjänster som t.ex. Dooer kan vara ett alternativ.  Ett varningens finger är gällande Visma att det ibland kan vara lite för förenklat. Det innebär att om det är något som sticker ut från det vardagliga så kan det snabbt bli strul på linan. De mest ordinära funktionerna fungerar väldigt bra, men möjligheterna för att skräddarsy fakturor eller sköta specialdeals är näst intill obefintliga. Däremot är detta som sagt en väldigt lätt-vikt mjukvara och det kanske är fräckt att begära mer. Jämfört med en konsult som sköter jobbet där kostnaden är 500-800 kr/h är Visma Avendo chipspengar. Till dags ligger det på 139:- kr/ månad för hela lösningen.

 

Detta är mina two cents vad gäller Vismas redovisningsprogram. Det finns som sagt fler alternativ, behandlar dem i senare blogginlägg.

Tack hej!

 

7 november, 2017

Kommentera